cykelhobby.com
 
 

Svalan R.9 Special c:a 1979

 
  Svalan racer  
 

Svalans olika tävlingsmodeller är inte enkla att hålla reda på. De första från 60-talet fanns inte som kundmodell i företagets broschyrer men såldes ändå till aktiva cyklister och användes en tid av bröderna Fåglum när de var kontrakterade av Svalan. Ramarna till Fåglums tävlingscyklar tillverkades av S.C.O. (Harthiner) i Damark men i varje fall modell R 1 som fanns Svalans broschyrer fram till mitten av 70-talet kom från Frankrike.

Bozzi logo

Senare under 70-talet fanns även modeller från Favorit i dåvarande Tjeckoslovakien, ett företag som Svalan hade samarbete med. Men när det gäller R.9 är ursprunget annorlunda. Enligt katalogen är ”Vevlager: Legnano av aluminium”. Bilden visar i själva verket Campagnolos vevparti och även växlarna är av samma typ, men det glömde man skriva i broschyren. Ramen är gjord av Falck-rör med Campagnolo gaffeländar. Italienska Falck levererade enbart oreducerade heldragna ramrör som var ett alternativ till Columbus Zeta för ramar i den lägre priskategorin. Legnano är vid sidan av Bianchi det mest kända av de klassiska italienska märkena. Kännetecknet för de klassiska Legnano var sadelbultens placering under övre ramröret. Sena Bozzitillverkade Legnano, inklusive denna Svalanmodell, hade dock en konventionellt placerad sadelbult. Svalans köp av Legnanocyklar tycks ha upphört något år efter att den här modellen såldes. Senare racermodeller från Svalan var ganska ointressanta cyklar av asiatiskt ursprung.

Svalan R9

Det här exemplaret var i ganska dåligt skick från början och eftersom de flesta komponenterna var utbytta så återstod att återskapa originalet på bästa sätt. För bromsarna gavs flera alternativ. I katalogen talas om Universal Extra, men bilden visar ganska tydligt Campagnolo-bromsar, medan andra R9 hade Weinmann typ 500 och det var också sådana som satt på. Pedaler är MKS enligt katalog. I stället för Fiamme fälgar och lågfläns Legnano nav sitter det nu något yngre hjul monterade.. Katalogbilden är ganska suddig men jag utgår från att modellen utrustades med Nuovo Gran Sport vevparti och växlar. I stället för den fula frontdekalen som saknades har jag satt en Svalan frontplåt. Styrbanden är Tresorex textil och styrpluggarna Cinelli av plast. Styre och styrstam 3ttt enligt katalog.

Från Bengt Nordqvist i Östersund har jag fått intressanta bilder på hans Svalan som han använder varje sommar. Den är utrustad som modellen R.5 Olympiade i broschyrbladet som Bengt även sänt kopia av. Ramen skiljer sig en hel del från R.9:an ovan och enligt broschyren är den byggd av Reynoldsrör vilket troligen innebär att den är franskbyggd liksom cykeln från 1975 på bilden längst till höger nedan.

Svalan front Svalan Svalan helbild Svalan specifikation Svalan 1975  

Svalan reklam