cykelhobby.com
 
 

Rambler racing bicycle

 
 

Rambler var liksom Crescent ursprungligen ett amerikanskt märke, importerat av Albert Öhman AB i Stockholm. Men när det blev mindre förmånligt att importera så togs cyklarna från Husqvarna eller Nymans. Racermodellen ovan är från 1933 och den nedan från 1910-talet.

Den engelske uppfinnaren Thomas B. Jeffrey startade tillsammans med en kompanjon Gormully & Jeffery Mfg. Co. i Chicago 1878 för att tillverka Rambler cyklar. Men 1897 sålde han av och investerade i ett annat företag som så småningom kom att bygga Rambler bilar. Där finns alltså en sammanbindande tråd fastän inte i samma bolag. Och logotypen var densamma. Rambler cyklar kom att år 1900 tas över av American Bicycle Company, som köpt upp flera märken och kallades "the bicycle trust".

Amerikanska Rambler utmärktes av det märkeskunika vevpartiet som på bilden nedan. En specialitet som togs över även på svensktillverkade Rambler var utvändiga ramförstärkningar, även kallade ornamentförstärkningar. På 1930 talet blev det vanligt även på andra svenska märken. En liknande teknik blev populär på engelska cyklar på 30-talet som "Bi-laminated".

 
  Rambler racer 1910-tal  
 
Back