cykelhobby.com
 
 

Peugeot 501 Ventoux

 
  Peugeot Ventoux  
 

Typbeteckningen 501 syftar på ramrören som är Reynolds 501. Detta är ett sömmat, reducerat rör som togs fram av Reynolds som ett billigare alternativ till det klassiska 531 som är ett heldraget rör. Kvalitetsmässigt behöver tillverkningssättet inte påverka hållfasthet och utanpå ses ingen skarv. Tanges Infinity gjordes på liknande sätt. Dessutom är ramen ringlödd utan muffar. Detta var ett sätt att göra ramproduktionen mer industriell med mindre insats av hantverk. Peugeots mufflösa ramar har dock visat sig hålla minst lika bra som de konventionellt lödda och i varje fall teoretiskt blir ramvikten lägre när man sparar in muffarna.

Utrustningen är lite budgetbetonad vilket märks mest på bromsarna från Weinmann som inte skiljde mycket från den ursprungliga 30-talskonstruktionen. På cykeln på bilden ovan har de bytts till Shimano - ett lyft både funktionellt och estetiskt (OK, styrets vinkling är väl inte så snygg, men bekväm).

 
  Peugeot Ventoux 1988  
 
Peugeot Ventoux 1989
 
  Ventoux från 1989 fick ett färgschema som knappast var en förbättring. Märkligt nog är bromshandtagen på det här exemplaret bytt till Shimano 600. Normalt var det CLB med dold vajerdragning under styrbanden. Reflexerna på framgaffeln är till för kraven för Vätternrundan.