www.cykelhobby.com

Monark Specialracer c:a 1948

Monarks efterkrigsracer såldes i flera varianter med eller utan dubbelt kedjehjul och med tub- eller kanttrådsdäck. Lyxmodellen 303 hade Campagnolo växel, övriga företrädesvis Simplex. Den här budgetmodellen, som åtminstone senare kallades 305, hade kantrådsdäck och liksom övriga modeller 3-delad krans. 4 eller 5-delad krans kunde fås mot pristillägg. Det här exemplaret är lite speciellt eftersom den har Weinmannbromsar från Schweiz och Versol-växel modell X från samma land. Pedaler, nav och fälgar är omärkta men kedjan är från C.E. Johansson i Eskilstuna. Troligen är den från sent 40-tal, efter 1948 då benämningen "flygstål" med tillhörande dekal introducerades.

Den här cykeln är i originalskick men sadeln som skall vara Brooks har ersatts av en Idèale. Observera att kablarna monterades med isoleringsband - klämmor av metall var en senare lyx. Bakramen är dessutom inte kromad utan målad med silverfärg. Kanttrådsdäcken är lite speciella eftersom de är märkta 28 tum, men är större än vanliga 27 x 1 1/4 (630 mm) Troligen motsvarar måtten 37-635 eller troligare 37-642..

Monark Specialracer

Katalogen 1957 ger nummer på de olika modellerna. Vevpartiet på bilden är Stronglight med Simplex klingor. När man läser broschyrerna får man uppfattningen att ramarna var identiska för alla modeller men i praktiken var det nog så att bara de dyrare hade ramrör med 0,8 mm godstjocklek. Modell 305 väger betydligt mer än 10 kg vilket inte bara beror på de tyngre hjulen. Nedan en modell 305 med Mafac-bromsar och Simplexväxel.

Monark Blå Blixten