cykelhobby.com
 
 

Monark 1960-61

 
 
Monark 60-62
 
 
Foto: Peter Söderlund
 
 

Monark i Varberg och Nymans i Uppsala gick samman redan på hösten 1960 (i praktiken blev Nymans uppköpta) men som vanligt i sådana sammanhang tog det några år innan produktprogrammet samordnats. Crescents första modell efter sammanslagningen var 207-208 som såldes åren 1960 - 62. Den motsvaras av den här Monarkmodellen som även den har Prugnat muffar, men till skillnad från Crescent- modellen en ordinär vevlagerhylsa för Stronglight/Simplex vevparti med kilbultar. Framgaffeln var också den speciella Monarkmodellen med dubbla plattor i gaffelkronan och runda gaffelbaljor som på en bancykel.

Cykeln ovan som ägs av Peter Söderlund har de rödlackerade muffar som även fanns på första årgångarna av efterföljaren 320. Dekalerna på sadelröret är utbytta och av senare utseende, från början hade den "Flygståls"-dekalen som på bilden nedan. Växlar är Campagnolo Gran Sport, bromsar Universal och pedaler Atom.

 
 
Monark 6x
 
 
Foto: Dag Hammar
 
  Den har Monarken har en annorlunda dekor, med muffar i en mökare blå nyans. Alltsedan Monark övergav den mörkblå "Blå Blixten" experimenterade man tydligen med flera färgscheman. Bilden kommer från Dag Hammar som försäkrar att denna Monark har ramrör från italienska Falck. Lägg märke till att framgaffeln är av "Crescent-typ" så troligen är detta exemplar senare än cykeln överst. Utformningen av sadelstagens anslutning till styrröret är också annorlunda än senare årgångar. Sällsynt men inte unik enligt Dag.
+
 
 
< Tillbaka