cykelhobby.com

Monark Racer 90320

Monarks toppmodell från introduktionen i början av 60-talet och fram till slutet av 70-talet var byggd med samma ram som motsvarande Crescentmodell. Men vissa olikheter fanns, åtminstone till en början, när det gällde framgaffel och utrustningsdetaljer. Cykeln på bilden ovan från c:a 1973 är dock identisk med Crescents modell 92320 sånär som på färg och dekaler. Se specifikation nedan.

Monarks racerprogram 1962

Bilden ovan visar halva Monarks racerprogram 1962, dvs ett år efter introduktionen av modellen med Nervexmuffar och Reynoldsrör. Tyvärr fanns ingen specifikation över utrustning, men 320 har tydligen Mafac bromsar till skillnad från de övriga med Weinmann och vevpartiet är Stronglight liksom på de enklare modellerna. Även Campagnolo förekom liksom hos Crescents 320 - Campagnolo Record bakväxel från 1963 och Nuovo Record från 67-68.
Monark Continentalmodell
Monark 319 "Continentalmodell" debuterade i katalogen 1961. Sparsamt med uppgifter förutom att växlarna är Campagnolo och priset 487:- + oms. Lägg märke till att man behöll "Flygståls"-dekalen trots att ramen är byggd med Reynoldsrör.
Tidig Monark 320 Det här är en tidig 320 med Campagnolo Record växlar och även Campagnolo sadelstolpe som dock inte var standard förrän senare. De röda accententerna på muffarna fanns på de tidigaste som ses på katalogbilden ovan. Silca-pumpens motering på sadelröret skiljer också. Reynoldsdekalen är märkligt nog av den typ som anbringades på gaffelbaljorna, Det förekommer på flera av de tidigare 531-cyklarna. Kanske hade man tillfällig brist på ramdekaler?

Detalbilder av modell 320 från 70-talet. Styrmonterade flaskhållare övergav man i tävlingssammanhang vid mitten av 60-talet. Men motionärer har monterat sådana ända in i våra dagar. Därför sitter en flaskhållare av märke REG monterad på den här 320. Ett annat tidstypiskt tillbehör är en Zeus däckshållare bak på sadeln. Denna är en Idèale 90, original och stenhård. Tyvärr var ramstorleken inte anpassad för min längd så cykeln har nu fått en ny ägare.

Specifikation Monark racer (=Crescent 92320) i början av 70-talet

Ram: Reynolds 531 med Nervex muffar och Vagner gaffelkrona
Vevparti, pedaler, växlar och nav: Campagnolo NR
Sadel: Idèal 45 eller 90
Sadelstolpe: Campagnolo Record
Styrlager: Campagnolo
Styrstam: 3TTT
Fälgar: Nisi
Bromsar: Mafac Racer

Pump: Silca Impero

Monark 1968-69
Claes Olssons 320 från cirka 1968 - en Fåglummare? Se mer här.

< Svenska cyklar