cykelhobby.com
 
 

Monark Racer från 20-talet

 
   
 

Lanthandlaren Birger Svensson började sälja cyklar 1904 och tre år senare tog han steget att börja köpa delar som han monterade i egen regi. Redan det året fanns en "Modell 81 kapplöpningsmaskin" i katalogen.. Cykeln på bilderna här är av senare årgång, men troligen stämmer specifikationen "Ramen är av Sandvikens kalldragna stålrör, 3 gånger ungslackerad". 1912 hade man börjat svetsa egna cykelramar vilket var en nyhet, då konkurrenterna fortfarande lödde ramarna, men vissa ramar löddes fortfarande. Märket Monark föddes 1917, tidigare modeller hade sålts som bl a Mode och Krünen.

På den här 20talsracern lägger man märke till den långa hjulbasen och de flacka ramvinklarna som var nödvändiga för att ge en viss komfort på den tidens urusla grusvägar. Eftersom "langning" inte förekom ens på långa tävlingar måste man medföra egen matsäck i den väl tilltagna styrväskan.

Av katalogbilden från 1923 framgår att man utrustade cyklarna med frihjulsnav med inbyggd broms och därför behövdes inga fälgbromsar. För tempotävlingar användes vanligen fast nav.

 

 
 
Monark racercykel 1923
 
 
< Tillbaka