cykelhobby.com
 
 

HUSQVARNA

 
 

Husqvarna Spcialracer

 
 

Trots att Husqvarna inte var aktiv inom cykelsporten på samma sätt som de fyra stora under 20- och 30-talen (Nymans med Hermes, Wiklunds med Nordstjernan, Lindblads med Crescent och Josef Eriksson med Fram) sålde man ändå riktiga tävlingsmodeller som den på bilden ovan.

De lätta krommolybdenrören, troligen av Sandvikens tillverkning, gjorde att den här modellen från 1938 inte vägde mer än 9,9 kg - ett bra värde även 60 år senare. Det som skiljer mot efterkrigsmodellerna är de flacka ramvinklarna och vevpartiet av Faubertyp. Fauber och Bowden som ofta nämns i katalogerna från denna tid är inte tillverkaren, utan generiska beteckningar - man var inte så noga med varumärken på den tiden.

 
 
Helracer36

Helracer 229 från 1936 är ganska lik modell 230 men är lite mer civiliserad med korta skärmar. Vevpartiet ser ut att vara samma, men kallas här "Mikado". Annars var "Fauber Special" och "Mito" de vanligaste typerna.

Nedan Husqvarna Specialracer modell 330 från 1940, samma spec. som ovan och samma röda färg,.

 
 
Husqvarna Specialracer
 
 
Husqvarna racer modell 330
 
 

En Husqvarna 330 av samma typ som ovan ägd och fotograferad av Kalle Magnusson i Göteborg. Han skriver: "Jag fann den med en annan Simplexväxel från mitten av 40-talet. Cykeln är från 1937 enligt ramnummer och tänkte att växeln är utbytt. Jag såg den fina plattan för kedjestagsmonterad växel som verkar vara original om inte cykeln är omlackerad då. 1938 till 1939 gjorde Simplex växeln Grandprix Duralumin. Jag kände att denna ram mycket väl kan ha varit byggd för en sådan växel och jag letade och fann en."

 
  Simplex Grandprix Duralumin  
 
Husqvarna logga