G2/Advanced Pro RR 15

Min cykelsida innehåller övervägande äldre (och billiga) cyklar men det kan vara kul att visa en modern tävlingscykel, en som man om 10-15 år kan köpa billigt. G2 är Cykellabbets eget märke. Den har nu en snyggare oval dekal och G står för Georgij Gefwert. Tre modeller tas in och de produceras av Advanced Pro Corp i monocoque kolfiber-konstruktion.

"Jag rankade faktiskt den som en av de tio skönaste cyklar jag kört på, speciellt om man gillar att ligga ute länge och mata landsväg." skriver Michele Francesconi som testat och tagit bilden ovan. Han skriver vidare:

Det ska redan från första början fastslås att detta är en mycket fin cykel. Och konstigt vore det annars, en cykel på den här prisnivån ska alltid vara bra. Sedan har dock varje cykel givetvis sina egna egenheter, sin egen personlighet. Den här ramen är ju lite speciell, till att börja med är den en s k monocoquekonstruktion, dvs den är formad i ett stycke, härdad i en ugn, utan muffar el dyl som kan utgöra försvagningar. Detta är det dyraste men också det säkraste sättet att tillverka en kolfiberram på. Det medger också att man kan förstärka konstruktionen på ett antal känsliga punkter där ramen påverkas speciellt i olika tävlingsituationer och där den får ta mycket stryk.

Geometrin är väl genomtänkt, innehåller inget radikalt utan den visar de beprövade måtten för en landsvägsracer. Det är ingen slopingram, något som jag personligen uppskattar, jag har aldrig upptäckt någon fördel med det konceptet utom att man får (ibland)en marginellt lättare ram samt att de ger större valmöjligheter för kortbenta åkare. I vilket fall, exemplaret jag provade håller de klassiska måtten (allt mätt centrum/centrum) 50/54 cm höjd/längd, 98 cm hjulbas, 41 cm kedjestag. Det är mått som passar mina kroppsmått och min körstil på ett utmärkt sätt. Det gör det lätt att hitta rätt sittposition om man som jag gärna sitter långt bak på sadeln.

RR 15 är en mycket lätt ram (komplett cykel som testad vägde lite över 7 kg!) men är ändå stabil med en utsökt balans, den spårar perfekt vilket gör att man snabbt lär sig att lita på cykeln, man känner sig säker på den i alla situationer. M a o så vågar man ta ut svängarna mer än vanligt, något som aldrig är fel vare sig man cyklar fort eller långsamt. Det kändes som om man faktiskt cyklade bättre på den här ramen än på andra och det är inte ofta man stöter på detta fenomen. Jag gillade den skarpt. RR 15 har härlig acceleration inbyggd, den svarar direkt vilket beror på ramens konstruktion i kombination med Mavic´s ypperliga Ksyrium SSC SL hjul. Den uppvisar inget som helst flex även om man tar i så att knäskålarna ryker och samtidigt har den en inneboende dämpning, en ”souplesse” som fransmännen uttrycker det som jag tycker ger ramen en suverän vägkänsla! Det är just detta som är kolfibrets styrka, att man kan bygga en lätt, stadig och flexfri ram som om den har en genomtänkt design är SKÖN att åka på även på längre distanser. Den ger en den märkliga känslan av att ha en direkt ”vägkänning” fast med dämpning hela tiden, den är ändå vridstyv, den känns aldrig slö fast den är mjuk att köra på.

Ytterligare en sak jag imponerades av var styrningen. Cykeln är byggd med 1 – 1 1/8” integralstyrlager vilket gör fronten oerhört stabil och mycket exakt, den har en mjuk precis styrning som är helt underbar både i låg som hög fart. Jag försökte få cykeln att avslöja sina eventuella svagheter, genom att cykla instabilt – vid mycket hög fart utför med ett flertal skarpa kurvor med dålig vägbeläggning, inte det minsta wobbel eller kast, även med felaktig tyngdpunkt och fast jag pressade ner den rejält - hur säker och smidig som helst. I en likaså relativt hög fart uppför, släppte jag styret medan jag trampade så hårt jag kunde och krängde ordentligt med kroppen för att se vad som skulle hända – ingenting, den gick som på räls! Jag njöt av att ligga och mata på vid slätåkningen ”a la passista” som det kallas i Italien och känna vägen i kroppen hela tiden utan att bli nämnvärt trött, verkligen en skön känsla, här kan man tala om direktkontakt mellan cyklist och väg. Det är där denna cykel hör hemma och briljerar, som tempo- eller landsvägslok eller varför inte som redskap runt Vättern! Avslutningvis skulle jag vilja räkna in den här cykeln/ramen bland de tio bästa jag kört på någonsin! Personligen är jag helt säker på att kolfiber kommer att ersätta aluminiumet inom en nära framtid som rammaterialet par preference vad gäller tillverkning av denna typ av ramar.

Några ord om utrustningen också; Styrlagret var Stronglight´s LightIN Cartridge lager som fungerade ypperligt, styre och styrstam var av märke G2, lätta och stadiga i alla situationer, Shimano Ultegra 9-delat växelsystem fungerade perfekt liksom G2 kolfibervevpartiet med Stronglight Index klingor. Jag vill dock nämna speciellt att jag provkörde cykeln med Mavic Ksyrium SSC SL hjul och dessa var fantastiska att köra på i kombination med Hutchinson Carbon Comp däcken. Jag förstår att så många proffs använder dessa, deras respons och låga vikt på 690 resp 840g gjorde naturligtvis också sitt till att cykeln kändes som den gjorde. Till slut några mått på utrustningen; Styrstam 90 mm, Styre 430/160 mm, Vevarmar 172.5 med 53/39 klingor, Ultegra 12 – 25 9-delad kassett m HG 93 kedja, 18/20 radialekrade hjul, typ straightpull platta ekrar, 23C däck. Jag använde egna pedaler och sadel vid provkörningen.

Ovan ses en G2 Carbon 4R1 Ultegra.

< tillbaka