cykelhobby.com
 
 

Eolus 1919

 
  Eolus racer  
 
Eolus spec.
 
 

K.G. Karlssons Mekaniska Verstads AB i Skövde tillverkade cyklar motorcyklar och symaskiner från 1912-1919. De cykelmärken som producerades var Eolus, Gladiator (MC) och Record. Enligt uppgift startade man med åtta anställds vid Mörkergatan i centrala Skövde., men växte snabbt till 150 anställda 1914 som senare blev 300. Man hade då skaffat en fastighet på Östermalm i Skövde och där byggt järnsmälteri och valsverk för tillverkning av plåtdelar och specialfjädrar och senare även ett garveri. En stor produkt var cykelsadlar. Påstods vara Skandinaviens största tillverkare av cykeldelar och tillbehör och var Skövdes största arbetsgivare.

1919, samma år som den här katalogen kom ut, gick företaget i konkurs och verksamheten upphörde slutligen 1921, Svårigheterna att hålla i gäng försäljningen med problemen med däck och annat under kriget och efterföljande ekonomiska problem tog knäcken på flera svenska cykelfabrikanter..

Tillverkningen av sadlar fortsatte 1922-27 med varumärket Norma. En hel del om Karlssons Mekaniska är osäkert som mycket när det gäller svensk industrihistoria. Se skovde-kmp-20120216-staden-inledning-historik-reviderad.pdf

 
 

Karlssons Mek. Verkstad, Skövde

Byggnaden från 1917 i kvarteret Ringaren

 
 
Back