cykelhobby.com
 
 

Drott racercykel 1911

 
  Det mest kända märket från Velocipedaktiebolaget August Lindblad är Crescent men redan när man började med egen tillverkning hade man parallellmärket Drott.och det billigare märket Gauthiod. Någon racermodell av Gauthiod fanns dock inte. Som syns i specifikationen från 1911 ovan så användes vevparti av typ Fauber Standard medan motsvarande Crescent hade en vevpartimodell som liknade den tidigare amerikanska.. Medan senare Crescent fick vevparti med sfäriska kullager är det på modellen nedan från 1921 av modell Mito. Skillnaden är i stort hur vevklingan fästs mot vevarmen. Fauber Standard hade klingan fäst med bultar. På Mito sitter det klackar vid lagerskålen medan på Fauber Special sitter medbringarklacken ute på vavarmen. Det är den variant som överlevt fram till våra dagar.  
 
Drott 1921
 
  Drott n:o 27  
  Den här modellen från mitten av 20-talet har lånat drag från bancyklar med framåtsluttande övre ramrör. Kedjeskyddet var som namnet säger till för att skydda kedjan från stensprut och lera eftersom den tidens landsvägstävlingar uteslutande hölls på grusvägar. Grön färg på ramen var en nyhet, alla tidigare modeller var svarta.  
 
Drott landsvägsracer
 
 
Drott 1933
 
  1933 var sista året för Drott som cykelmärke. Redan två år tidigare hade produktionen överförts till Nymans i Uppsala och Lindblad var en ren försäljningsorganiskation.  
 
Back