cykelhobby.com
 
 

Cyclepro Spectrum 2000

 
 
Cyclepro Spectrum 2000
 
 

Spectrum var toppmodellen i Cyclepros program och år 2000 var ramen liksom tidigare byggd av Kinesis på Taiwan i Easton Ultralite trippelreducerade aluminiumrör. Även kolfibergaffeln av av Kinesis fabrikat. Komponenterna var Shimanos Ultegra inklusive de 16-ekrade hjulen. Den enklare modellen Altron hade samma ram och hjul men Kinesis alu-gaffel och 105-utrustning. Även Optima hade en liknande ram men med enklare 7005-rör och en stålgaffel. Den hade Tiagra komponenter mot instegsmodellen Olympia med Sora.

Spectrum som modellnamn togs över från det amerikanska märket, men det var en betydligt enklare cykel.

 
 
Cyclepro Spectrum som hybrid
 
 

Min Spectrum köpte jag som ram och att bygga tillbaka den med STI-reglage och 9-delat skulle ha sträckt sig över min budget. Så jag gifte ihop ramen med ett par Alex AKG C1 (OEM-hjul till en något äldre racer) som jag fått av Bertil Frykberg och vevparti, bromsar och sadel som kom från Micke Francesconi. (Tur att det finns folk som får prylar över.) Till det inhandlade jag en bunt delar från Biltema inkluderande 8-delad kassett, reglage till d:o och en Deore bakväxel. Men trots allt kändes det fel med rakstyre på en så avancerad ram. Den var fullt tävlingsduglig vid sekelskiftet.

+

Därför bytte jag till ett vanligt dubbelt vevparti, 52-39 och monterade styrändsreglage, detta för att hålla nere kostnaden jämfört med dyra STI-reglage. Detta fungerar förträffligt och tillsammans med en kassett med 14-28 kugg ger det en behagligt lätt körning utan det stora hopp i utväxling som ett kompakt vevparti ger. Sadeln på bilden är nu utbytt.

 

 
 
Back