cykelhobby.com
 
 

Champion Strada c:a 1963

 
   
 

Thord Lönnquist med sitt företag Europeiska Cykel Importen var den som introducerade kontinentala tävlingscyklar i Sverige i en tid som annars dominerades av Monark och Crescent. Enligt ECI:s hemsida började man 1957 tillverka egna ramar i Uppsala och cyklar i Ulvsunda med namnet Champion. 1963 bildade ECI cykelklubben Champion med stjärnor som Stig Blom, Jupp Ripfel och Bengt Lager. De tävlade på cyklar av den här modellen med ram från Urago i Nice, ett även i dag mycket respekterat märke. Cykeln på bilden har dock inte gått i tävlingar utan köptes som motionsredskap.

Urago startades 1935 av Dominique Urago tillsammans med bröderna François,och Joseph och upphörde någon gång på 80-talet. En speciell finess på 60-talets egenbyggda cyklar är sadelstagen som upptill övergår i en triangulär form och förenas ovan sadelmuffen. Man hade då en relativt stor tillverkning med över femtio anställda. Senare Urago är mer anonyma och byggda av någon av de större cykelfirmorna i St Etienne. På 80-talet byggdes en del ramar av Duret och där har vi en koppling till Geliano som såldes av ECI. Mot slutet gick företaget, beläget på Rue de la Republique i Nice, över till mopeder (Velosolex) och japanska motorcyklar.

Cykeln som presenteras här var väl använd och hade en hel del ytrost. Men det som klarat sig sämst var vissa komponeter och tillbehör. Vevpatiet var i dåligt skick och är utbytt till ett liknande Stronglight men med Simplex klingor i stället för T.A. Bakväxeln var redan tidigare bytt till Campagnolo Gran Sport. Från början sköttes växlandet av första generationen Simplex med Delrin, växlar delvis byggda med plast. Bromsarna är original, Mafac "Dural Forge" men med utbytta bromsbelägg. Styre och styrstam är italienska Ambrosio och styrstammen är av en ställbar typ som kanske mer använts på bancyklar. Sadeln är en Brooks B17 Competition Standard som märkligt nog är två centimeter smalare än Brooks "Narrow". Den saknar namnplåten bak, typiskt för tidiga 60-tals Brooks. Jag har bara gjort rent ramen och inte försökt bättra några lackskador, men med upputsade komponenter blir totalresultatet en lagom patinerad veteranhoj. Viktigt är att bromsvajerhöljen är gula och styrbanden röda som original.

 
 
+ + + +
 
  Urago  
 
Back