Crescent och Monark racer modell 92320 - variationer

Det är inte särskilt lätt att identifiera årgången på en 320/319-ram. Ramnumret som finns instansat på undersidan av vevlagerhylsan ger bara en ungefärlig tidsindikation. Nummer som börjar på 3 tillhör 60-talet medan nummer på 4 tyder på att de är tillverkade på 70-talet. De allra tidigaste Monark har nummer som börjar på 2. För cyklar med Campagnolo NR kan man se tillverkningsåret på bakväxeln - Patent-72, PAT-80 osv.

Somliga 60-talscyklar har lött fäste för styrning för växelwire, senare Campagnolos lösa fäste, medan man återigen någon gång slutet 60- början 70-tal har lödda fästen. Äldre ramar hade Nervex vevlagerhylsa med namnet instansat på undersidan. Senare bytte man till Agrati som har en svetsfog i botten..Men tidiga Monark hade även vevlagerhylsor från R. Gargette et Frères vilket framgår av en oval stämpel på ovansidan med "RGF"
RGF bottom bracket
70-tals Monarkramar har en mörkare blå färg med metallic-inslag. Monarkramen ovan har original 60-talslack. I början av 70-talet (?) bytte man även styrstam till 3TTT från tidigare AVA. Framgafflar kunde fås helt eller delvis kromade mot tillägg. Även bakram kunde delkromas.
Early Crescent Nervex bottom bracket
Tidig Crescent 319 med Nervex vevlagerhylsa. Denna serie var utrustad med Simplex gaffeländar..

En iögonenfallande skillnad är de olika framgafflar som användes under åren. Nedan några exempel: 

Gaffeln på denna tidiga 60-talare påminner om de som Monark använde på 50-talet Likaledes är denna 60-tals Cresent-gaffel snarlik 50-talsmodellerna. Som standard var gaffelkronan lackerad.

Denna senare 60-tals Monark verkar ha liknande gafflkrona som på den vänstra bilden. Fabrikat Vagner eller Milremo ?. Gaffelrören är helt runda som på en bancykel.

Under 70-talet används denna gaffelkrona från franska Vagner (ibland felaktigt stavat Wagner).

Från början utrustades 92320 med Campagnolo Gran Sport växlar, Atom pedaler och Stronglight-Simplex vevparti men när Nuovo Record kom blev det standard och Stronglight-Simplex förbehölls modell 319. Både Campagnolo styrlager och ett mer anonymt fabrikat förekom. Det senare hade låsning för haknyckel.

Muffarna "Dubois" tillverkades av Nervex och var en enklare variant på Nervex Pro

För fixie-byggare och andra pulare: Vevpartiet på alla MCB med Nervexmuffar från början av 60-talet och fram t o m 1980 års modell hade fransk gänga 35 x 1 mm. Från och med 1981 hade ramarna med Bocama-muffar BCI-standard d v s engelsk gänga 1,370 x 24 tpi.

<< tillbaka | < svenska cyklar